Alkotás-Műhely

Akár szőrzetről, háttérről  legyen szó, mindenképpen szükséged van egy profi képszerkesztő programra. Az alapvető tulajdonság, amellyel ennek a szoftvernek rendelkeznie kell, az az, hogy kezelje a rétegeket.

A piacon talán legelterjedtebb grafikai szoftver az Adobe Photoshop, amely igazán professzionálisnak mondható a maga kategóriájában. Hátránya azonban, hogy a 30 napos próba verzión túl fizetni kell érte.

A Howrse csapata a Gimp-et említi, mint ingyenes grafikai szoftver, és a Photoshop ezen alternatívája teljesen meg is felel a célnak.

Emellett találtam egy online képszerkesztőt, amely a Photoshophoz és a Gimphez hasonló felületet, és többnyire azonos funkciókat kínál. Ez a Pixlr weboldalán található, ahol az Open Pixlr editor (Advanced) opciót kell ezen funkciókhoz választani. (A Open Pixlr express (Efficient) néhány retusálási lehetőséget kínál (pl. vörös szem eltűntetése, kontraszt, szaturáció, szintek, stb...), a Open Pixlr-o-matic (Playful) oldalon pedig pár effektet adhatunk hozzá meglévő képünkhöz, esetleg előteret, hátteret. De nekünk egy alkotás elkészítéséhez az elsőre van szükségünk.)

Címkék:

Először is szükséged van hozzá egy megfelelő grafikai programra, amely kezeli a rétegeket (pl. Photoshop, Gimp). Ezen szoftver segítségével kell megrajzolni az alkotást az elejétől a végéig. De választhatjátok a manuális munkát is. Ez esetben utólag kell digitalizálni a rajzot vagy festményt.

Némi művészi vénával, illetve rajztehetséggel vagy rettentő erős és kreatív fantáziával is rendelkezned kell, ha azt szeretnéd, hogy művednek legyen esélye a többi, profi munka között.

Sok gyakorlással viszont előbb-utóbb bizonyára a te alkotásod is bekerül a legjobbak közé.

Azoknak, akik egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan készül egy ilyen mű, azt ajánlom, először egyszerű grafitceruzát, és papírt ragadjanak, és rengeteget rajzoljanak, s majd csak ez után következhet az, hogy ilyen komoly dologra benevezzünk.

Az első, hogy papír, illetve vászon alapon rajzolja, vagy festi meg a képet, majd ezután bedigitalizálja (kiváló minőségben beszkenneli, vagy lefényképezi), szükség esetén a számítógépen retusálja, szőrzet esetén a hátteret átlátszóvá teszi.
Erre példa a következő két alkotás. Az elsőn nagyon jól látható, hogy akvarellel készült festményről beszélünk, még az akvarell papír textúrája is kiválóan látszik. A második pedig eredetileg talán olajfestékkel készült.
(Nagyításért katt a képre.)

Szőrzettel is meg lehet csinálni ugyanezt, de azt digitalizálás után mindenképpen precízen körbe kell vágni a számítógépen, hisz szőrzet esetében a háttér átlátszó kell, hogy legyen.

A készítő másik lehetősége, hogy már az eredeti rajzot is a számítógépen készíti el. Hiába beszélünk számítógépes rajzról, attól még itt is szükséges a megfelelő rajztudás, noha megfelelő fantázia és kreativitás mellett csekélyebb rajzi készséggel is lehet megfelelő alkotást készíteni.
Ez utóbbira hoznám fel az alábbi két hátteret példaként, hisz látható, hogy egyik sem az a végletekig kidolgozott, precíz rajz, de mégis jól néz ki, és elérték, hogy bekerültek a játékba.

Mindenkinek, aki alkotást szeretne készíteni (és még nem profi) ajánlom tutorialok - mind képi alapú/szöveges (angolosok előnyben), mind videó - nézegetését.

Példa képi tutorialra:
(nagyításért katt a képre)

(forrás: deviantart)

Végezetül álljon itt egy videó, hogy miből is áll egy komoly számítógépes rajzot elkészíteni.
Természetesen ez a videó fel van gyorsítva. A valóságban nagyon kemény órák állnak egy ilyen rajz mögött.

Címkék:

Ha elmúltál 150 nap rangidős, akkor minden hónap 1-5 között lehetőséged van alkotásokat beküldeni a Fekete Gyöngy használatával a KözösségKreatív oldal menüponton keresztül, hogy ezzel esélyed legyen arra, hogy az általad készített tájkép vagy szőrzet bekerülhessen a játékba, és megkaphasd az érte járó zsetonjutalmat.

Mint a többi feketepiaci tétel, ez is olyan, hogy egyszerre fel kell használnod, amint megveszed. Vagyis minden hónap 1-5 között, amikor javasolod alkotásodat a KözösségKreatív oldal menüpontban, akkor kell 2 zsetonnal fizetned ezért a tételért. Nem tudod előre, korábban megvenni.

A hónap többi napján a Fekete gyöngy inaktív.

Címkék:

Sziasztok!

Látva a Fekete Gyönggyel és a Műhellyel kapcsolatban felmerülő számtalan kérdést,készítettem egy átfogó leírást az illusztrációkészítésről és az alkotások beküldése során leggyakrabban felmerülő problémákról.Remélem sikerül képet adnom a különböző gyakori hibákról, és sokak segítségére lesz ez a leírás.

 Hogyan fogjatok hozzá?

Két lehetőség van illusztrációk készítésére.Az egyik a szabad kézi rajzolás.Ebben az esetben az elkészült rajzokat be kell szkennelnetek (vagy ha erre nincs lehetőségetek,kiváló minőségben le kell fényképeznetek),majd pedig valamilyen grafikai program segítségével a megfelelő sablon keretbe kell másolnotok,az előírt formai követelmények betartásával (erről később).A másik lehetőség a grafikai programok segítségével történő digitális (számítógépes) rajzolás.Ekkor az illusztrációtokat készíthetitek eleve a sablon keretben,de dolgozhattok külön vászonra is,azonban ebben az esetben az elkészült rajzot az előzőekhez hasonlóan bele kell másolnotok a megfelelő sablon keretbe.A sablon kereteket minden hónap első öt napján a Műhelyen,vagy a Feketepiacon keresztül a Fekete Gyöngy oldalán érhetitek el és tölthetitek le.A rajzotokat a kerettel együtt kell beküldenetek.

Nem célom - és a helyhiány miatt nincs is lehetőségem - a különböző grafikai programok használatáról beszélni, hiszen minden program más.Mindössze a két, talán leggyakrabban használt grafikai alkalmazás illusztrációkészítéshez legszükségesebb eszközeit emelném majd ki (programok nevét szerzői jogi okok miatt,és mert ez itt nem a reklám helye,nem említem).


 Hogyan is kell egy helyesen elkészített alkotásnak kinéznie?

Aranyalma szőrzet:

 

Héliosz sugara háttér: Aranyalma szőrzet esetén a lónak lehetőleg a keret közepén kell elhelyezkednie úgy,hogy a keretet minél jobban kitöltse (ne legyen túl kicsi,és túlságosan nagy sem,mert félő,hogy hozzáér valahol a kerethez).A ló körvonala és a keret vékony,fekete sávja közötti területet átlátszóvá kell tennetek,ezért mindenképpen olyan programot kell használnotok,amely kezelni tudja az átlátszóságot (angolul transparency).Ezt általában speciális radír eszközök segítségével érhetitek el:

 

 Héliosz sugara háttér készítésekor a sablon keret közepén lévő fekete minta pegazust ki kell törölnötök,és a rajzot úgy kell a keretbe másolnotok,hogy azt pontosan kitöltse,de úgy,hogy sehol ne érjen hozzá egyetlen képpontnyira sem a keret körvonalához,mert ebben az esetben nem megfelelő formátum hibaüzenetet fogtok kapni a feltöltés során.

Az elkészített rajz sablon keretre történő másolásához kiváló eszköz az úgynevezett klónozó bélyegző eszköz (angol nyelvű programok esetén "clone tool" ),amelynek az ikonja általában egy kis bélyegző:

 

A kész,keretbe másolt képeket PNG fájlformátumban kell elmentenetek.A mentés ablakban választhatjátok ki a formátumot a kis fehér sáv alatt,ahol a fájl nevét adhatjátok meg:Ami nagyon fontos: a sablon keretet ne méretezzétek át,és ne nevezzétek át,maradjon a neve modele,ilyen néven mentsétek el és küldjétek be a kész alkotást(a kerettel együtt!)!

 A leggyakrabban előforduló,feltöltés során hibás formátum üzenetet eredményező hibák:

A leggyakoribb,alapvető hiba az,hogy a beküldött illusztráción a ló körvonala és a sablon keret közötti terület nem átlátszó,hanem fehér marad:Így nem elfogadható egy illusztráció sem,mivel a ló az Aranyalma szőrzet használata során egy fehér négyzetben jelenne meg mindenki oldalán.

További, gyakran előforduló problémák:1. A rajz körvonala nincs megfelelően eldolgozva, túl pixeles (képpontos).Gyakran előfordul a háttér átlátszóvá radírozása,a ló körvonalának kivágása közben,a radír eszköz nem megfelelő mértékű tűrésének (tolerance) beállítása miatt. Maszatoló (smudge) eszközzel könnyen javítható hiba.

2. A rajz belelóg a keretbe, vagy egy nagyon kicsi (akár 1-2 képpontnyi) felületen hozzáér ahhoz.A rajz megfelelő méretezésével kiküszöbölhető ez a hiba.

3. A ló körül maradnak leradírozatlan képpontok. Ennek a hibának a javításához célszerű nagyító eszközzel felnagyítani a rajzot,így a halvány kósza képpontok könnyen láthatóvá válnak, és radírozhatók.

Héliosz sugara háttérnél a leggyakoribb probléma a rajz helytelen méretezése (nem tölti ki tejesen a keretet,és marad üres terület a keret fekete sávja és a rajz széle között, illetve a rajz túl nagy és hozzáér a kerethez,vagy teljesen belelóg).A pontos kitöltéshez nagy segítséget nyújt a téglalap kijelölő eszköz használata:Ha kijelölő eszközzel pontosan kijelölitek a keret belső területét,a kijelölés határt szab,és meg fogja akadályozni,hogy a rajz másolás közben akár egyetlen képponttal is beleérjen a keret sávjába.

 Az illusztrációk készítése és beküldése során ne feledkezzetek meg az alapvető szabályokról sem:

- csak teljes egészében saját kezűleg készített rajzokat küldhettek be, más által készített alkotásokat nem.Más alkotásának a saját nevetekben történő terjesztése plágium (szerzői jog megsértése),ami szigorúan tilos,és a Műhelyhez való hozzáférés végleges megvonását eredményezi.
- a fotómanipulációk (átalakított, kivágott fényképek) beküldése szintén tilos.
- kerülendő a túl sok brush (előre elkészített ecset) alkalmazása (lásd például:a lenti képen), mert csupán bruhsok alkalmazásával bárki percek alatt készíthet illusztrációt, ami egyrészt etikátlan azokkal a játékosokkal szemben,akik teljes egészében saját kézzel készítik az alkotásaikat órák,vagy napok munkájával,másrészt a brushok készítőivel szemben szerzői jogi kérdéseket vet föl,és az illusztráció elutasításához vezethet.Remélem sikerült némi segítséget nyújtanom az illusztrációkészítéshez ezzel a rövid összefoglalóval.Arra kérlek,hogy a Fekete Gyönggyel kapcsolatban felmerülő kérdéseiteket a jövőben ezen a témán belül tegyétek föl egymásnak.Kérdezni,segítséget nyújtani,tanácsot adni a Fórum Szabályzat betartása mellett szabad,azonban  grafikai programokat megnevezni,képeket, linkeket használni nem megengedett! Az ilyen hozzászólások cenzúrázásra kerülnek.

Jó játékot és sikeres alkotást kívánok Mindenkinek!

Írta: ~HunHorse6

Címkék:

Itt letölthetitek a Héliosz sugara és az Aranyalma alkotásokhoz tartozó sablonokat.

Héliosz sugara sablon

 

Aranyalma sablon

Címkék:

Gyorslinkek

Bejelentkezés

Facebook – a hírhordozó

Ha értesülni szeretnél minden új hírről és cikkről, valamint a cikkekben történt frissítésekről, akkor KÖVESD (ne csak "Tetszik"-eld, kövesd) a HunHowrse Facebook oldalát. Így abszolút minden újdonságról értesítőt kapsz.
Ehhez a FB oldalon kattints a "Tetszik" gombra, majd vidd vissza az egeret a "Tetszik" gomb fölé, és az "Értesítések" blokkban kattints "Az összes bekapcsolása" opcióra.

 
 
 
 
 

Legutolsó hozzászólások

Cheap nike running shoes outlet https://www.runnersproshop.com/
Na ne...akkor a lovam benne volt a top százban nagydíjon? Én ezt nem hiszem el! Most már rájöttem, h...

Bemutatókészítés

 
 
Copyright© 2012 HunHowrse | createdy by: melvicia
A weboldalon található cikkek a HunHowrse tulajdonát képezik. Ellopni vagy sajátodként feltűntetni szigorúan tilos.
A weboldal semmilyen része sem áll kapcsolatban ~HunHorse6 felhasználónevű játékossal, vagy bármelyik más moderátorral, illetőleg a Howrse magyar vagy külföldi szerkesztőségével.

A weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa.

Ennek elfogadásával beleegyezel a cookie fájlok teljes weboldalon történő használatába.

Elfogadom