Képkezelés

Ahhoz, hogy fel tudjunk használni egy képet, a legtöbb esetben annak linkjére (URL címére) van szükségünk. Ez a kis cikk ismerteti egy kép linkjének kinyerésének menetét.

Ha egy már eleve az Interneten lévő képet szeretnél felhasználni...

...akkor kattints jobb egérgombbal a képre, majd válaszd a Kép URL-jének másolása / Kép címének másolása opciót. Ezzel a vágólapra másoltad a kép linkjét, ahonnan bárhova beillesztheted a Ctrl+V billentyűkombinációval.

Ha egy a számítógépeden lévő képet szeretnél alkalmazni...

...akkor látogass el egy képfeltöltő oldalra. Töltsd fel a képed, és másold a vágólapra a kép direkt linkjét / URL-jét.
Én itt most a kephost.com oldal részletes kezelését ismertetem.
Kattints a Feltöltés megkezdése gombra.
A felugró fájlböngésző ablakban válaszd ki a kívánt képet/képeket. A Ctrl gombot lenyomva tartva több képet is kiválaszthatsz egyszerre.
Kattints a Megnyitás gombra.
Kategóriát nem szükséges megadnod, nem kell ezzel foglalkozni.
Kattints a Feltöltés gombra.
Várj pár másodpercet, amíg feltöltődik.
Ha csak egy képet töltöttél fel, akkor kattints a Beillesztő kódok fülre. Itt jelöld ki a Direkt link szövegmezőben található URL-t. Ctrl + C-vel másold a vágólapra.
Ha több képet töltöttél fel, akkor a Beillesztő kódok legördülő listából válaszd a Direkt linkek opciót. Ezután az alatta lévő szövegmezőben megjelennek az általad feltöltött képek direkt linkjei / URL-jei. Ezek közül jelöld ki a kívánt linket. Ctrl + C-vel másold a vágólapra.
Innentől szabadon elhelyezheted bárhol a Ctrl+V billentyűkombinációval.
Tipp: Vissza a főoldalra a honlap fejlécében, középen lévő KEPHOST feliratra kattintva juthatsz.
Tipp: Regisztrálhatsz is, létrehozhatsz saját fiókot, bejelentkezhetsz Facebook vagy Google fiókkal is. Így megtalálhatod korábbi feltöltéseidet is.

Címkék:

1. Lépj arra az oldalra, és nyisd meg azt a levelet vagy bármit, amelyről képernyőmentést szeretnél készíteni. Nyomd le a Prnt Scrn (print screen) billentyűt. (Laptopok esetén valószínűleg az Fn+End vagy Fn+Insert billentyűkombinációt kell alkalmazni. Ez esetben keresd a Prnt Scrn feliratot egy billentyű alján. Az Fn bal alul szokott lenni a billentyűzeten.) Ezzel a mozdulattal létrehoztál egy képet a képernyőd éppen pillanatnyi állapotáról, és a vágólapra másoltad azt.

2. Nyiss meg egy képszerkesztő programot (pl. Paint), és nyomd le a Crtl+V billentyűkombinációt. Ezzel beillesztetted a vágólapon lévő képet.

3. Mentsd el a képet a FájlMentés / Mentés másként paranccsal. (Ha régebbi operációs rendszered van, elképzelhető, hogy BMP formátumban akarja menteni a program alapértelmezettként. Ajánlott, hogy ne BMP-be, hanem JPEG, PNG vagy GIF formátumban mentsd a képet, mert manapság már nagyon sok program és weboldal funkció nem kezeli a BMP képeket elavultságuk miatt.)

Az elmentett képet töltsd fel az Internetre, és az így kapott linket használd a képernyőmentés közzétételéhez.
Ehhez útmutatót itt találsz: Képfeltöltés - Kép linkjének kinyerése

Címkék:

Interneten lévő kép esetén

A modern böngészőknek köszönhetően ma már elég egyszerű dolgunk van akkor, ha az adott kép már fent van valahol az Interneten. Ebben az esetben kattints jobb egérgombbal a képre, és válaszd a Kép másolása opciót. Ezzel kimásoltad magát a képet a vágólapra. Ez után lépj a bemutatód szerkesztésének oldalára, majd egy egyszerű Ctrl+V vagy jobb egérgomb → Beillesztés paranccsal illeszd be a képet a kívánt helyre.

Számítógépünkön lévő kép esetén

Egy kicsivel bonyolultabb dolgunk van, ha egy a számítógépünkön lévő képet szeretnénk beilleszteni. De ez se nagy ördöngösség :)
Először is arra van szükség, hogy a kiválasztott kép elérhető legyen az Interneten, mivel szükségünk van a kép linkjére (URL-címére). Ehhez ajánlott egy képfeltöltő oldalt használnod.
Egy kép feltöltésének és annak linkjének kinyerésének menetét megtalálod a Képfeltöltés - Kép linkjének kinyerése című bejegyzésben.
Ha megvan a képed közvetlen linkje, akkor lépj a bemutatkozód szerkesztő oldalára. Kattints a Kép beillesztése  ikonra, majd a megjelenő kis ablak szövegmezőjébe illeszd be a kép linkjét a Ctrl+V billentyűkombinációval.
Ezzel be is illesztetted a képet.

Címkék:

Sokszor találkozik az ember azzal a problémával, hogy nem jelenik meg a kép, vagy éppenséggel kisebb méretben jelenik meg, mint azt elvárnánk. Az esetek többségében annyiról volt szó, hogy nem a kép direkt linkje kerül megadásra.

Bemutatókészítés esetén tudnunk kell, hogyan kell képet beilleszteni a bemutatóba. Ehhez nyújt segítséget a Kép beillesztése a bemutatóba című cikk.

Hogyan bizonyosodj meg afelől, hogy valóban a kép URL-jét adtad meg, s nem az előnézeti képét

Rendkívül könnyen meggyőződhetsz arról, hogy a kívánt kép közvetlen elérési útvonalát adtad-e meg, vagy más valamilyen előnézeti kép URL-jét. Kattints a "láthatalan" képen jobb egérgombbal → Kép megnyitása új lapon / Kép megjelenítése. Ha ekkor a képet, és CSAKIS a képet látod, akkor megfelelő URL-t használtál, minden más esetben (ha bármilyen más grafikai elemet, szöveget, hátteret látsz a képen kívül), akkor nem a kép közvetlen elérési útvonalát használod.

Googlen talált kép

A probléma legtöbbször a Google keresőrendszeren keresztül talált, és beilleszteni kívánt képekkel van. Lássuk hát a konkrét példát. Szeretnénk egy szép kis lovas képet beilleszteni. Rákeresünk hát a Google-n. Nagyjából a következő kép fogad bennünket.

 

Kiválasztjuk az egyik képet (ez esetben az első sor 3. képével fogunk dolgozni).

Ha itt ebben a formában próbáljuk másolni a kép URL címét, azzal csak az adott kép Google által generált előnézeti képének URL-címét kapjuk meg. (Minél nagyobb, minél több kép van egy adott oldalon, annál lassabban töltődik be. A Google képkeresőjének rengeteg - sokszor igencsak nagy méretű - képet kell betöltenie. Ha minden képet az eredeti méretben töltene be, az rengeteg időt venne igénybe. Ezért azokhoz a képekhez, amelyek nagyobbak, mint az itt látható előnézeti képek, külön - kicsinyített - előnézeti képet generál a Google, s ezeket jeleníti meg ezen a találati oldalon. Így ha innen szeretnénk a kép elérési útvonalát kiolvasni, csak a kicsinyített előnézeti kép címét kapnánk meg.)
Tehát NE innen másoljuk a kép URL-jét.

 

Szeretnénk beilleszteni, így hát rákattintunk. Ekkor valami hasonlót látunk:

 

Nagyon nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet, hogy az ennél a pontnál a böngésző címsorában látható cím még mindig nem a képnek az elérési útvonala. Ez csupán egy Google által generált előnézeti kép. Innen még tovább kell lépni ténylegesen a képhez... és csakis a képhez.

 

Ehhez kattintsunk az Eredeti kép megtekintése gombra.

 

Ekkor már csak magát a képet látjuk, mindenféle egyéb grafikai körítés nélkül, s az itt található URL cím biztosan a teljes méretű, eredeti kép URL-je lesz.

Illetve itt már a képen történő jobb egérgomb lenyomása → Kép URL-jének másolása / Kép címének másolása paranccsal is kimásolhatjuk a vágólapra képünk URL-jét.

 

Ez után már bárhova beilleszthetjük a kép URL-jét a Ctrl+V billentyűkombináció segítségével.

Címkék:

Minden Interneten megtalálható fájlnak van egy elérési útvonala, úgynevezett URL-je, melyet URL-címként is szoktak nevezni, illetve a köznyelvben linkként is használják.

A Wikipédia megfogalmazása szerint "Az URL vagy más néven webcím (mely az angol Uniform Resource Locator [jelentése: egységes erőforrás-azonosító] rövidítése), az interneten megtalálható bizonyos erőforrások (például szövegek, képek) szabványosított címe."

Az összes kép, amit az Interneten látsz (de minden Internetre feltöltött, valamilyen Internetre kapcsolódó szerveren elhelyezett program, zene, stb...), valamilyen szerveren van elhelyezve, valamilyen könyvtáron (könyvtárakon) belül. Hasonlóképpen működik ez, mint a számítógépeden lévő fájljaid. Azoknak is van egy elérési útvonala.
Példa:
A D meghajtón egy JPG formátumú kép nevű kép elérési útvonala a következő lehet:
D:/képek/saját képeim/kép.jpg
Itt a HunHowrse egyik random képének az elérési útvonala pedig a következő:
http://hunhowrse.hu/images/podium.png (Ez a kép azon a szerveren található, amelyen maga a hunhowrse weboldal is üzemel, azon belül a hunhowrse azonosítójú "könyvtárán" belül az images könyvtárban, a kép neve podium és PNG formátumú.)
Különbség, hogy az interneten nem használhatunk ékezetes karaktereket, mert ezeket a rendszerek nem tudják kezelni, és nem találják meg az adott fájlt.

Amikor azt mondjuk közvetlen URL, vagy direkt URL (a direct angol szó jelentése közvetlen), az adott fájl (közvetlen) elérési útvonaláról beszélünk.


Beszéljünk egy kicsit a linkről!
A link szó és az URL szavak annyira szorosan összefüggő kifejezések, hogy sokszor - helytelenül - egy és ugyanazon jelentésként használjuk őket.
Pedig az URL maga az elérési útvonal, a link pedig egy szó/kifejezés, amelyet erre az URL-re való hivatkozással láttak el. Vagyis ha rákattintasz egy adott szóra (amely hivatkozik erre az URL-re), akkor a böngésző elnavigál téged arra az oldalra, vagy ahhoz a fájlhoz, amelynek az URL-jét megadták a hivatkozásban.


Talán kicsit kacifántosra sikeredett, de ez kicsit érzékeny téma ahhoz, hogy könnyedén el tudjam magyarázni a kisebbeknek. Remélem, azért valamennyit segített :)

Címkék:

Az alábbiakban azt mutatom be, hogy hogyan lehet egy túl nagy képet egyszerűen lekicsinyíteni a bemutatónkban.

Internet Explorerben és Firefoxban rendkívül egyszerűen megvalósítható ez a művelet. Ezekben a böngészőkben egyszerűen csak rákattintunk a képre, ekkor megjelenik a kép 9 méretezési pontja a kép körül. Ragadjuk meg valamelyik sarkát a kurzorral, és húzzuk az egeret, olyan irányba és addig, hogy megfelelő méretű legyen a kép.

Tehát a legegyszerűbb módszer, hogyha Chrome-ot, vagy egyéb olyan böngészőt használunk, amely nem támogatja ezt a fajta képméretezési módot, ha arra a kis időre, amíg átméretezzük képeinket Internet Explorert vagy Firefoxot használunk.


Ha azonban mégis a fenti módszert nem támogatott böngészővel szeretnénk megvalósítani a dolgot, akkora a következőket kell tennünk:

A kódban az <img> tagbe bele kell írni a CSS tulajdonságokhoz a méretét.
Tehát ehhez a bemutatónk HTML kódjában kell kutakodni, amit a bemutatód szerkesztésénél aHTML kód gombra kattintva érsz el.

Mutatok egy példát:

Alapból a kép HTML kódban így néz ki:
<img src="http://www.valami.hu/keped-neve.jpg">

szélesség megadásához ezt az alábbiak szerint kell módosítani:
<img src="http://www.valami.hu/keped-neve.jpg" style="width:200px;">

Ez esetben 200 pixel széles lesz a képed, és a magasságot automatikusan ehhez igazítja.
Ez a 200 pixel lehet bármilyen pozitív egész szám, amit te megadsz. (Egy széles bemutató szélessége 933 pixel, ennek a fele 467 pixel. Ezen adatokhoz már valamelyest tudod viszonyítani, hogy mekkora képet szeretnél.)

Magasság megadása:
<img src="http://www.valami.hu/keped-neve.jpg" style="height:300px;">

Szélesség és magasság megadása:
<img src="http://www.valami.hu/keped-neve.jpg" style="width:200px; height:300px;">

Ha CSAK a szélességet vagy CSAK a magasságot adod meg, akkor a másik értéket automatikusan hozzá igazítja a rendszer, tehát aránytartó lesz a kicsinyítés, és neked a másik értékkel nem kell foglalkoznod.

Ha viszont úgy szeretnéd, hogy egy fix mérete van az összes képnek, akkor add meg mindkettő értéket, de ez esetben torzulni fog a kép. Erre kiváló példa a Bemutatók oldal.

Tehát keresd ki a HTML kódban a képed linkjét, és a mutatott példa alapján adj meg neki egy szélességet és/vagy magasságot.

Címkék:

Gyorslinkek

Bejelentkezés

Facebook – a hírhordozó

Ha értesülni szeretnél minden új hírről és cikkről, valamint a cikkekben történt frissítésekről, akkor KÖVESD (ne csak "Tetszik"-eld, kövesd) a HunHowrse Facebook oldalát. Így abszolút minden újdonságról értesítőt kapsz.
Ehhez a FB oldalon kattints a "Tetszik" gombra, majd vidd vissza az egeret a "Tetszik" gomb fölé, és az "Értesítések" blokkban kattints "Az összes bekapcsolása" opcióra.

 
 
 
 
 

Legutolsó hozzászólások

Cheap nike running shoes outlet https://www.runnersproshop.com/
Na ne...akkor a lovam benne volt a top százban nagydíjon? Én ezt nem hiszem el! Most már rájöttem, h...

Bemutatókészítés

 
 
Copyright© 2012 HunHowrse | createdy by: melvicia
A weboldalon található cikkek a HunHowrse tulajdonát képezik. Ellopni vagy sajátodként feltűntetni szigorúan tilos.
A weboldal semmilyen része sem áll kapcsolatban ~HunHorse6 felhasználónevű játékossal, vagy bármelyik más moderátorral, illetőleg a Howrse magyar vagy külföldi szerkesztőségével.

A weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa.

Ennek elfogadásával beleegyezel a cookie fájlok teljes weboldalon történő használatába.

Elfogadom