Lovarda

1. oldal / 4

A lovarda létrehozása

Lovardát a LovardaIroda menüpontban tudsz létrehozni, miután elérted 20 nap rangidődet. (Ha nem akarod megvárni a 20 napot, vehetsz Vállalkozói kulcsot is 2 zseton ellenében, amely felold, minden funkciót, mely 30. napi rangidődig lenne.)
Minden játékos legfeljebb egy lovardával rendelkezhet.
Miután létrehoztad lovardádat, ki kell választanod a specialitását (angol vagy western specialitású lovardát szeretnél-e) és lovardád elhelyezkedését (erdőben, hegyvidéken vagy tengerparton legyen-e).
Lovardád ezen tulajdonságait később nem módosíthatod, ezért alaposan gondold át, milyen specialitást és elhelyezkedést választasz. Ha később mégis mindenképpen meg szeretnéd változtatni, ahhoz újra kell indítanod a lovardádat, amihez magát az egész játékodat kell újra indítani, és előröl kell kezdened annak felépítését.

Az első lépések - a pénztartalék növelése

Az első kb. egy hónapot érdemes csak arra szánni, hogy növeld pénztartalékodat, és fejleszd bevételi forrásaidat, így a későbbiekben sokkal gyorsabban fejlesztheted lovardádat.

Növénytermesztésből származó bevétel

Legcélszerűbb megoldás, ha kezdésből veszel 3-4 db közepes méretű Legelőt és 3-4 db Melegházat (mindezek persze csak támpontok, vásárolj úgy, hogy anyagilag a legjobban jöjj ki).
Az equus/nap lebontásban a legjövedelmezőbb az Abrak termesztés (Lucerna vetőmagból). Ezért érdemes az elején egyfolytában Abrakot termesztened (nyáron lehet Legelőkön, a többi évszakban pedig Melegházakban). 
Ha nincs elég melegházad, akkor tavasszal Len magot ültess; az a második legjövedelmezőbb bevételi forrás.
Mindig lótrágyából előállított természetes trágyával ültesd el növényeidet, hogy minél gyorsabban megnőjenek, így minél rövidebb idő alatt minél több növényt termeszthetsz, s annál több pénzt kereshetsz.
A megtermesztett növényeket add el. Az első 1-2 hónapban mindet eladhatod, hiszen a legelején a cél kizárólag az, hogy minél több bevételi forrásod legyen.
Ha elegendő pénzed gyűlt össze, akkor vegyél Nagy Legelőket és Nagy Melegházakat. A maximális bevételi forrás eléréséhez összesen 12db Nagy Legelőre és 6db Nagy Melegházra lesz szükséged + a panziós lovak legeltetésére szánt Legelők. Ezen kívül szükséged lesz a 12 Nagy Legelőn Traktorra és Etető vályúra. Traktort és Etető vályút kizárólag Nagy Legelőn állíts fel, mert később nem lehet áthelyezni őket.
(Ez azért szükséges, hogy mindig legyen 6 legelőd, amelyen termeszteni és teheneket tenyészteni tudsz, és 6, amelyik ugaron van, így tudod őket cserélgetni, és mindig 95-100% lesz terméshozamod. A Melegházakat nem tudod ugarra tenni, és a rajta termelendő növény mennyisége se függ annak elhasználódottságától, tehát abból nem kell duplázni.)

Trágyaértékesítésből származó bevétel

Lovaid által termelt Lótrágyából készíts Trágyát a Műhelyben: Lovarda → Műhelyek → Termék gomb → Fogyóeszköz → Trágya
Az így kapott Trágyát add el az Áruházban. Így lószámtól függően sok pénzt kereshetsz.
Miután betakarítottad a növényeket, add el az Áruházban, a befolyó pénzből pedig vegyél nagy legelőket, és madárijesztőket. A Traktort célszerű csak a 25 holdas, nagy Legelőkön elhelyezni, mert később nem lehet áthelyezni őket.

Len alom

A len alomból csak annyit adj el, hogy maradjon elegendő ahhoz, hogy minden bokszba kerüljön minden napra a következő len termés betakarításáig. Ez ugyanis a legkiválóbb minőségű alom, és ha elengedő mennyiséggel rendelkezel vele, máris megkezdheted lovardád presztízsének növelését.

Javaslom, ne állj meg a bevételi források növelésével addig, amíg meg nem szerezted minimum a 6 Nagy Legelőt. Ez után lassan nekiláthatsz bokszokat venni, a Sárgarépához és Takarmánykeverékhez szükséges növényeket termeszteni, de minden hónapban fejlessz legalább 1 bevételi forrást, azaz vegyél legalább egy Nagy Legelőt vagy egy Nagy Műhelyet vagy egy Traktort (amíg össze nem gyűlik a 12db Nagy Legelő + 12db Traktor + 12db Etető vályú + a panziós lovaknak szánt legelők).

Építkezés


Legelők

Miután biztosítottad a megfelelő bevételi forrásokat elkezdheted az "építkezést". Ügyelj rá, hogy a termesztésre szánt legelőkön kívül mindig elegendő (bokszonként 1 hold) legelővel rendelkezz. Addig soha ne vegyél új bokszot, amíg ezt a feltételt nem tudod biztosítani. Lehetőség szerint a legeltetésre szánt legelőid is Nagy Legelők legyenek. Várd ki, és spórold össze a pénzt a nagy legelőre. Jobban megéri, minthogy megveszed a kisebb legelőket, amit később cserélhetsz nagyobbra, és a kis legelő ára teljesen elveszik.

Bokszok

Ha nem akarsz feleslegesen több pénzt költeni arra, hogy egy kisebb bokszot nagyobbra cserélj, akkor ebben az esetben is érdemes összespórolni a pénzt a legnagyobb bokszra.
Továbbá a feljavítani bokszot már nem is lehet (régebben lehetett). A lerombolt bokszért kompenzáció nem jár, tehát equust nem kapsz vissza, de ha volt benne Zuhany vagy Itatóvályú, az a raktárkészletedbe kerül.
Gazdaságilag itt is egyértelműen a Nagy Bokszra való spórolás éri meg jobban, így ha türelmes vagy, inkább várd ki.

Versenypályák (angol specialitású lovarda esetén)

Lovardád megalapításakor kapsz egy kis versenypályát. A leggazdaságosabb, ha emellé rögtön egy nagy versenypályát veszel, majd az első, kis versenypályát is egyből nagyobbra cseréled.
A versenypályák vételéhez, versenyek beszüntetéséhez, versenypálya lerombolásához segítséget talál Versenypályák cikkben.

Szolgáltatások

A Sárgarépa, Abrak, Zab termesztést és a Takarmánykeverék készítést csak biztos a bevételi források megteremtése után célszerű elkezdeni (hiszen ekkor már gyorsan tudsz haladni a bokszok növelésével is.)

Sárgarépa, Abrak, Zab, Len alom

Mivel a Len vetőmag, a Sárgarépa vetőmag és a Zab vetőmag is tavasszal ültethető, felváltva érdemes őket tavasszal termeszteni. Nyáron pedig Abrakot kell termeszteni Lucerna vetőmaggal.
Lehetőség szerint mindig Nagy, Traktorral ellátott Legelőn termessz, lótrágyából előállított természetes Trágyával.

Takarmánykeverék

A Takarmánykeverékhez szükséges növények: Búza, Lenmag, Alma (attól függően, hogy mekkora Műhelyben készíted el kevesebb, ill. több alapanyagra lesz szükséged, és kevesebb, ill. több Takarmánykeverék fog elkészülni).
Mivel az Alma 1 teljes hónapig érik, ezért kénytelenek vagyunk 1 Legelőt 1 hónapon keresztül nélkülözni, ezért érdemes egy Nagy, Traktorral ellágott legelőt választanunk erre a célra, hogy minél több Almánk teremjen (amiből aztán NEM adjuk el, a felesleget sem), hogy lehetőleg ne sokszor kelljen nélkülözni 1 teljes hónapig 1 legelőt.

Felszerelések

Felszereléseket többnyire az Áruházban (KereskedésÁruház) vehetsz, de sokat kaphatsz az események során, és néhányat UFO-kban is elkaphatsz. Ha rendelkezel legalább annyi darabbal egy adott felszerelésből, amennyi boksszal rendelkezel, akkor azt a panziós lovak számára bocsáthatod.
Ehhez lépj a Lovarda → Irányítóközpont → Előnyök panziós lovak számára fülre, és a Rendelkezésre bocsátás panziós lovak számára oszlopban jelöld be a kívánt felszerelést.

Zuhanyok

Ha már biztos bevételi forrásaink vannak, elegendő Legelővel, Sárgarépával, Abrakkal, Zabbal és Takarmánykeverékkel rendelkezel, akkor elkezdhetsz költeni a Zuhanyokra is. Addig ne is hagyd abba, amíg az összes bokszodat el nem láttad Zuhannyal. A Zuhannyal ellátott bokszban panziózó ló 10%-kal kevesebb energiát használ fel, amikor dolgozik (tréningezik, kilovagol, versenyez, küldetésre megy), ezért nagy kereslete van a tenyésztők körében, és népszerűsíti lovardádat, és a presztízsbe is beleszámít.

Itatóvályúk

A Zuhanyok talán egy fél fokkal értékesebbek, mint az Itatóvályúk, de ez utóbbiak se elhanyagolandók. Amikor az összes bokszodba került Zuhany, akkor szép lassan adj hozzá az összes bokszodhoz Itatóvályút. Az Itatóvályúval ellátott bokszban panziózó ló 4x több energiát és hangulatot nyer vissza itatáskor.

Címkék:

2014. december 3-án összevonták a tenyésztői és lovarda pénztartalékokat és raktárkészleteket. Ennek következtében többé már nem lehet sem törölni sem újrakezdeni a lovardát.

Címkék:

A lovardád nevét és bemutatóját a lovardád profil oldalán (LovardaIrányítóközpont → A lovarda oldala) a Bemutatónál található Módosítás ikonra kattintva változtathatod meg.

Címkék:

Takarmánykeveréket vásárolhatsz egyszerűen az Áruházban (KereskedésÁruház → Takarmány fül), vagy megtermesztheted magadnak a Műhelyben. Az Áruházban történő vásárlás mindig költségesebb, mintha magad termeled meg magadnak a tételt.

Takarmánykeveréket különböző termésekből és magokból állíthatod elő lovardád számára a Műhelyben.
LovardaMűhelyek → Termék gomb → FogyóeszközTakarmánykeverékTakarmánykeverék
Attól függően, hogy Kis, Közepes vagy Nagy Műhelyben kívánod elkészíteni a Takarmánykeveréket, más-más mennyiség termelődik, és így más-más mennyiségű összetevőkre lesz szükséged.

Kis Műhely:

100 db Takarmánykeveréket készíthetsz
Szükséges alapanyagok:

 • 500 Búza
 • 200 Alma
 • 100 Lenmag

Közepes Műhely esetén 2x ennyit termelhetsz egyszerre (vagyis 200 db Takarmánykeveréket), és a hozzávalók mennyisége is 2x annyi lesz.
Nagy Műhely esetén 3x ennyit termelhetsz (300 db Takarmánykeverék), és az alapanyagok mennyisége 3x ennyi.

Ezeket az összetevőket meg kell termesztened, illetve az Áruházban megvenned.

 • Búzát az Áruházban a Készletek fülön vásárolhatsz. Vagy megtermeszted lovardád legelőin.
 • Almát az Áruházban a Takarmány fül alatt tudsz venni, vagy megtermeszted lovardád legelőin.
 • Lenmagot kizárólag az Áruházban vehetsz.

A legelőkön való termelés mindig gazdaságosabb, mintha Áruházban veszed meg a tételt.

Miután előállítottad Takarmánykeverékeidet, és a panziós lovak számára bocsátottad, a nálad panziózó lovak szabadon felhasználhatják azt.
Ahhoz, hogy a panziós lovak számára bocsátsd Takarmánykeverék készleted, lépj a Lovarda → Irányítóközpont → Előnyök panziós lovak számára oldalra, és a Rendelkezésre bocsátás panziós lovak számára oszlopban pipáld be a Takarmánykeverék sorában található jelölőnégyzetet.

Ahhoz, hogy ezt megtehesd bokszonként min. 15 Takarmánykeverékkel kell rendelkezned. Vagyis ha például 20 bokszod van, akkor min. 20*15=300 Takarmánykeverékkel kell rendelkezned.

Ahhoz, hogy ez előnyként meg is jelenjen a lovardádnál a lovardák listájában, 2x ennyi mennyiséggel kell rendelkezned (vagyis a fenti példánál maradva min. 600 Takarmánykeverék kell legyen a lovardádban.)

Címkék:

Lovardád biztosíthat felszerelést – nyerget, kantárt, nyeregalátétet, lábszárvédőt és fülvédőt – az ott panziózó lovak számára.

Ezeket az Áruházban tudod megvenni (KereskedésÁruház) a Felszerelés fül alatt vagy saját Műhelyedben elkészíteni (Lovarda → Műhelyek → Termék gomb → Felszerelés; Vas, Bőr, illetve Len alom kell hozzájuk).

Használatba állítani a Lovarda → Iárnyítóközpont oldalon → Előnyök panziós lovak számára fül alatt tudod. Ahhoz, hogy biztosítani tudj egy adott szerszámtípust a panziózó lovaknak, legalább a bokszaid számával megegyező mennyiséggel kell rendelkezned az adott szerszámból.

Ahhoz hogy ezek meg is jelenjenek az előnyöknél, a fenti mennyiség 2x-esével kell rendelkeznie lovardádnak.

Címkék:

Ahhoz, hogy az élelmek (Sárgarépa, Takarmánykeverék, Abrak, Zab, Felszerelések) megjelenjenek az előnyök között bokszonként a meghatározott mennyiséggel kell rendelkeznie a lovardának az alábbiak szerint:

Ahhoz pedig, hogy a Zuhany megjelenjen a lovardák listájában az előnyöknél minden bokszban kell lennie Zuhanynak.

Címkék:

A lovardád által adható képességbónusz lovardád presztízsétől függ az alábbiak alapján:

0-5% presztízs +1 bónusz
5-10% presztízs +2 bónusz
10-15% presztízs +3 bónusz
15-20% presztízs +4 bónusz
20-25% presztízs +5 bónusz
25-30% presztízs +6 bónusz
30-35% presztízs +7 bónusz
35-40% presztízs +8 bónusz
40-45% presztízs +9 bónusz
45-50% presztízs +10 bónusz
50-55% presztízs +11 bónusz
55-60% presztízs +12 bónusz
60-65% presztízs +13 bónusz
65-70% presztízs +14 bónusz
70-75% presztízs +15 bónusz
75-80% presztízs +16 bónusz
80-85% presztízs +17 bónusz
85-90% presztízs +18 bónusz
90-95% presztízs +19 bónusz
95-100% presztízs +20 bónusz

Az Állatorvos alkalmazottal ezek az értékek 1,5x-esére nőnek.

A szakdiploma megkétszerezi alkalmazottaid előnyeit, vagyis a Szakdiplomás Állatorvossal a fenti értékek 2x-esére nőnek.

 

Címkék:

Zseton vetőmag az Áruházban kapható, korlátozott mennyiségben. Azonban ez egy rendkívül ritka tétel, és évente csak egyszer-kétszer lehet kapni.

A legrégebbi játékosok arról számoltak be, hogy a játék indulásakor (2011. október) lehetett kapni zseton vetőmagot, azonban arról nem tudunk, hogy azóta valaki találkozott-e vele.

A zseton vetőmag csak a legnagyobb, termékeny, 25 holdas legelőn termeszthető ősszel. Ültetésekor a legjobb minőségű természetes trágyát kell használni, vagyis nem az Áruházban kapható műtrágyát, hanem a lótrágyából előállított trágyát: 

A zseton vetőmag 30 napig érik és mindössze egyetlen zseton terem rajta.

 

Címkék:

Legelőid termékenysége minden nap csökken, amikor használatban vannak (legeltetésre, növénytermesztésre.)

Hogyan tudom lovardám legelőit termékenyebbé tenni?

Hagyd ugaron legelőidet. Az ugaron hagyott legelők termékenysége növekszik minden nap:

 • 0,2%-kal télen,
 • 1%-kal ősszel és tavasszal,
 • 3%-kal nyáron.

A másik lehetőség, ha elegendő pénze van lovardádnak, akkor veszel egy új Legelőt (amíg az eddig használtat ugaron hagyod), de ez költséges megoldás.

A Részes arató segítségével legelőid termékenysége fele olyan gyorsan csökken, vagyis:

 • 0,1%-kal télen,
 • 0,5%-kal ősszel és tavasszal,
 • 1,5%-kal nyáron.

A legelők max. 100%-os termékenységet képesek elérni. Minél nagyobb egy legelő termékenysége, annál több termény terem meg rajta. Tehát ugyanolyan feltételek mellett egy 80%-os termékenységű legelőn legelőn akár 2x annyi termény is teremhet, mint egy 40%-os legelőn. Ezért érdemes 12 legelővel rendelkezni (mert egyszerre 6 legelőn termeszthetsz, és mindegyiknek kell váltás legelő, tehát 2×6-ra van szükség), és azokat váltogatni, hogy az egyik felét mindig pihentesd azzal, hogy ugaron hagyod.

Hogyan teheted legelőidet ugarra ›››

Címkék:

A növénytermesztéshez először is vetőmagot kell szerezned, melyet a Kereskedés → ÁruházMezőgazdaság oldalon vehetsz. A megfelelő mennyiségű azonos fajtájú vetőmaggal kell rendelkezned. Ahány holdon szeretnél termeszteni, annyi vetőmagra lesz szükséged. Tehát ha például egy 5 holdas legelőn szeretnél Zabot termeszteni, akkor 5 Zab vetőmagra lesz szükséged. Ha 5db 10 holdas legelőn szeretnél Búzát termeszteni, akkor 50 (5×10) Búza vetőmagot kell venned.

Az egyes növényeket csak meghatározott évszakokban lehet termeszteni, azaz, ekkor kell elültetni a vetőmagját, és mindegyik meghatározott napig érik. Az, hogy melyik vetőmagot mikor kell elvetni, és hány napig érik, az alábbi táblázat mutatja, amelyet a növénytermesztés oldalon is láthatsz (LovardaLegelők → adott legelő sávjában kattints a Módosítás gombra, és a megjelenő ablakban válaszd a Termény opciót).

Egyszerre maximum 6 Legelőn/Melegházban termeszthetsz. (Pl. 6 Legelőn, VAGY 6 Melegházban, VAGY 3 Legelőn és 3 Melegházban, VAGY 2 Legelőn és 4 Melegházban.)

Termesztés

Ha megvan a szükséges mennyiségű vetőmagod, és a megfelelő évszakban járunk, akkor elvetheted a magokat.
Ehhez lépj a LovardaLegelők oldalra, és válaszd ki, hogy melyik Legelőn (Legelők fül) vagy Melegházban (Melegházak fül) szeretnél termeszteni.
1. Ha csak egy Legelőn/Melegházban szeretnél, akkor kattints az adott legelő sorában a jobb oldalon  gombra, majd a megjelenő ablakban válaszd Termény opciót.
2. Amennyiben egyszerre több Legelőn/Melegházban szeretnél ugyanolyan növényeket termeszteni, abban az esetben válaszd ki a kívánt legelőket a  jelölőnégyzetek segítségével, majd kattints a képernyő alján megjelenő sávban vagy az oldal alján található + jel gombra, válaszd a Kiválasztott legelők szerkesztése opciót, majd a megjelenő ablakban válaszd Termény lehetőséget.

Ez után kiválaszthatod a raktár készletedben lévő vetőmagok közül, amelyiket el szeretnéd vetni. (Mint azt már fentebb írtam, annyi azonos fajtájú vetőmagra van szükséged, ahány holdas legelőre összesítve el akarod vetni azt.) Választhatsz trágyát is a termesztéshez, hogy lerövidítsd az növekedési időt.

Ha nincsen elegendő vetőmagod vagy trágyád az adott hold mennyiséghez, akkor ezt a rendszer ki fogja jelezni. Ekkor további vetőmagot és/vagy trágyát kell venned (vagy készítened természetes trágya esetén).

Ha mindennel kész vagy, kattints az oldal alján található Növények termesztése gombra, és máris elvetetted a magokat.
Innentől a legelők oldalon láthatod, hogy melyik napon takaríthatod be a növényeket.

Betakarítás

Ha elérkezett a betakarítás napja, akkor kattints az adott legelő sorában jobb oldalon található Learatás gombra. Ezt csak egyesével tudod elvégezni minden legelőn külön, tehát nincsen opció a magok elvetése során ismertetett csoportos legelő kezelésre.

Növekedés gyorsítása

A fenti táblázat megmutatja, hogy egy adott növény hány napig érik. Ezt az érési időt fel lehet gyorsítani, azaz lecsökkenteni az éréshez szükséges napok számát.

 • Az Áruházban (Mezőgazdaság fül alatt) kapható 1* műtrágya 1 nappal csökkenti le a növekedési időt.
 • Az Áruházban (Mezőgazdaság fül alatt) kapható 2** műtrágya 2 nappal csökkenti le a növekedési időt.
 • A lótrágyából készített természetes Trágya 3 nappal csökkenti le a növekedési időt.

A természetes Trágya készítéséhez szükséges lótrágyát lovaid termelik, amikor felébrednek. Természetes Trágya készítéséhez lépj a Lovarda → Műhelyek oldalra, Kattints valamelyik (vagy akár több) Műhelynél a Termék gombra, majd Fogyóeszköz  válaszd ki, mennyi Trágyát szeretnél előállítani, és kattints a  gombra.

1 nap 12 óra múlva elkészülnek a Trágyák, amelyet felhasználhatsz a növénytermesztés felgyorsításához.

Címkék:

1. oldal / 4

Gyorslinkek

Bejelentkezés

Facebook – a hírhordozó

Ha értesülni szeretnél minden új hírről és cikkről, valamint a cikkekben történt frissítésekről, akkor KÖVESD (ne csak "Tetszik"-eld, kövesd) a HunHowrse Facebook oldalát. Így abszolút minden újdonságról értesítőt kapsz.
Ehhez a FB oldalon kattints a "Tetszik" gombra, majd vidd vissza az egeret a "Tetszik" gomb fölé, és az "Értesítések" blokkban kattints "Az összes bekapcsolása" opcióra.

 
 
 
 
 

Legutolsó hozzászólások

Cheap nike running shoes outlet https://www.runnersproshop.com/
Na ne...akkor a lovam benne volt a top százban nagydíjon? Én ezt nem hiszem el! Most már rájöttem, h...

Bemutatókészítés

 
 
Copyright© 2012 HunHowrse | createdy by: melvicia
A weboldalon található cikkek a HunHowrse tulajdonát képezik. Ellopni vagy sajátodként feltűntetni szigorúan tilos.
A weboldal semmilyen része sem áll kapcsolatban ~HunHorse6 felhasználónevű játékossal, vagy bármelyik más moderátorral, illetőleg a Howrse magyar vagy külföldi szerkesztőségével.

A weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa.

Ennek elfogadásával beleegyezel a cookie fájlok teljes weboldalon történő használatába.

Elfogadom