Versenyzés

1. oldal / 3

A specialitás azt határozza meg, hogy milyen típusú versenyekben versenyezteted lovadat: angol vagy western. Lovadat 3 éves kora után tudod specializálni. 3 és 5 éves kora között még megváltoztathatod specialitását (akár többször is), de 5 éves kora után már nem.

Hogyan tudom specializálni a lovamat?

Ha még nem specializáltad, akkor lovad profil oldalán teheted ezt meg. 3 éves kora után a Versenyek dobozban meg fog jelenni a lehetőség, hogy melyik specialitást szeretnéd választani

Ha már specializáltad, azt még 3-5 éves korában megváltoztathatod. Ehhez kattints a lovad neve mellett található + jelre, majd válaszd a Profil módosítása opciót, és itt kiválaszthatod, illetve megváltoztathatod lovad specialitását.

A VIP számlával rendelkező játékosok - amennyiben kiválasztották ezt az extra lehetőséget - 3 éves kor után bármikor megváltoztathatják lovuk specialitását.

Láttam olyan lovat, amelyik egyszerre angol és western specialitású. Hogy lehet ez?

Ennek a lónak valójában nem 2 specialitása van egyszerre; ő is csak az egyik specialitással rendelkezhet egyszerre. Azonban - mint azt már fentebb is olvashattuk - a ló specialitása 3 és 5 éves kora között bármikor szabadon megváltoztatható. Tehát ezen időszak alatt megtehetjük azt, hogy mondjuk specializáljuk angol lovaglásra, versenyeztetjük angol versenyeken, majd átspecializáljuk westernre, és western versenyeken versenyeztetjük, esetleg újra átváltoztatjuk a specialitását angolra, és így tovább... Egészen a ló 5 éves koráig eljátszadozhatunk ezzel. Azon játékosok, akik rendelkeznek VIP számlával, és kiválasztották ezt az előnyt a ló 3 éves kora után bármikor szabadon megváltoztathatják lovuk specialitását (nem csak 3-5 éves korig).

Címkék:

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan nyerhetsz a legkönnyebben versenyt.

Röviden: Olyan versenyre kell nevezni a lovat, amelyben az elsődleges képesség lehetőleg a ló legrosszabb (de minél rosszabb) képessége, és a versenybe beleszámító másik 2 képesség (másodlagos és harmadlagos képesség) pedig a ló legjobb képességei közé tartoznak.
Gyakorlatilag pont olyan versenyre kell nevezni a lovat, aminél az elsődleges képesség az a képesség, amiből az adott ló gyenge, vagyis kevés képességponttal rendelkezik belőle, mivel így könnyebb versenyekre tudod nevezni; olyan versenyekre, amelyeknek alacsony a követelményszintje, ennél fogva lovad viszonylag gyenge versenytársakkal kerülhet össze.
Például: Az Arab telivér legrosszabb képessége (genetikailag) az ügetés, ezért ő ügető (angol specialitásban) és western pleasure (western specialitásban) tud a legkönnyebben versenyt nyerni, mert ezeken a versenyeken szempont az ló ügetés képessége a benevezéskor.

Emellett nagyban növeli nyerési esélyt, ha az adott versenyhez szükséges másik 2 képesség azok a ló legjobb képességei közé tartoznak.

Konkrét példa a fenti 2 feltételre:
Az Arab telivérek az ügető és western pleasure versenyeken nyerhetnek a legtöbbet, mert az Arab Telivér legrosszabb képessége az ügetés, ami az elsődleges képesség ügető és western pleasure versenyeken.
Ügető versenybe beleszámító másik 2 képesség az állóképesség és a díjlovaglás, ami az Arab telivér 2. és 3. legjobb képessége, vagyis viszonylag erős ezekben a képességekben.

 

 ← elsődleges képesség

 ← másodlagos képesség

 ← harmadlagos képesség


Western pleasure versenybe beleszámító másik 2 képesség a gyorsaság és a díjlovaglás, ami az Arab telivér 1. és 3. legjobb képessége, vagyis szintén elég erős ezekben a képességekben.

 

 ← elsődleges képesség

 ← másodlagos képesség

 ← harmadlagos képesség

 

Az esélyeket tovább lehet növelni, ha az adott versenyhez szükséges képességek közül a másodikat és harmadikat kimaxoljuk a lónál, az elsődleges képességet pedig teljesen 0-n hagyjuk. Nem tréningezzük ebben a képességben a lovat, lehetőleg nem megyünk vele olyan kilovaglásra, amely ehhez a képességhez adna képességpontot.
Ezt a technikát alkalmazva az a legideálisabb, ha a ló genetikailag 2. és 3. képességét kimaxoljuk, a genetikailag 1. képességét lehetőség szerint 0-n hagyjuk, és olyan versenyágban versenyeztetjük, amelyikre a Nagydíjon való volna a genetikája alapján.

Mind emellett alapszabály, hogy a legkönnyebb versenyre nevezz.


Itt egy lista arról, hogy melyik fajta melyik versenyeken remekelhet a legjobban (ha egyébként minden képessége ki van maxolva):

Akhal tekini: ügetés, western pleasure
Amerikai foltos: ügetés, western pleasure
Angol telivér: ügetés, western pleasure
Arab telivér: ügetés, western pleasure
Argentine Criollo: díjugratás, reining
Connemara póni: ügetés, western pleasure
Fjord póni: díjugratás, western pleasure
Francia ügető: galopp, reining
Fríz: díjugratás, reining
Göndör: díjugratás, reining
Hannoveri: ügetés, western pleasure
Holland melegvérű: tereplovaglás, cutting
Izlandi ló: western pleasure
Ír vadász: ügetés, western pleasure
Knabstrupper: tereplovaglás, cutting
Musztáng: ügetés, western pleasure
Nokota: galopp, reining
Shagya Arabian: galopp, reining
Shetland: ügetés, western pleasure
Spanyol tiszta-vérű: ügetés, western pleasure
Tennessee Walker: galopp, reining
Welsh póni: ügetés, western pleasure


A Nagydíjon persze egészen más a helyzet, mert ott nincs követelményképesség, amely megszabja, hogy milyen nehézségű versenyeken vehet részt lovad. Ott a Nagydíj adott verseny típusának megfelelő 3 képességnek lovad legjobb képességei között kell szerepelniük.

Címkék:

Mi az, hogy lovam hőstettet hajtott végre?

Ez azt jelenti, hogy lovad hibátlanul teljesített egy gyakorlatot.

Címkék:

Ezt versenytípustól függően kétféle helyen tudod megnézni.

Néhány versenytípusnál az adott verseny sorában jobb oldalt tudod megnézni. Ekkor az adott versenytípusban változó energiaszükségletű versenyek szerepelnek a listán.
Ilyen verseny a díjlovaglás, díjugratás, tereplovaglás, trail class, reining és western pleasure.

Más versenytípusoknál közvetlen a versenyek listája felett találod: A lovad xy% energiát fog elhasználni ezeken a versenyeken. Ebben az esetben az összes ilyen típusú verseny azonos energiamennyiséget igényel.
Ilyen verseny a galopp, ügetés, hordókerülés és cutting.

Címkék:

A kezdő lovak olyan lovak, melyek kevesebb, mint 20 győzelemmel rendelkeznek és egyik képességük sem magasabb, mint 220. (2015.04.04-i adat.)
Ez a szám minden éjszaka újraszámításra kerül, ugyanis ez az érték a játékban megtalálható lovak képességétől függ.
A mindenkori értéket megtekinthetitek a Közösség → Játéksúgó → Tenyésztők kézikönyve → 3 - Lovad felkészítése a versenyekre → 3.3 - Versenyzés oldal alján a Versenyek kezdő lovak számára című bekezdésben.

A kezdő lovaknak fenntartott versenyeket (kezdő versenyeket) a fehér lófej barna kör alapon ikon jelöli a versenyek listájában. Ezeken a versenyeken más, a fenti kritériumoknak nem eleget tevő lovak nem vehetnek részt.

Címkék:

Bokrétás az a verseny, amelynek a presztízse legalább 75%. Ahhoz azonban, hogy ezt a presztízst elérje, és megtartsa egy verseny egyre és egyre jobb képességű lovaknak kell nevezni erre a versenyre, ehhez pedig a lovarda igazgatójának fokozatosan növelnie kell a verseny nehézségét. Tehát a bokrétás versenyek a legjobb képességű lovaknak vannak fenntartva.

Mint minden versenynél, itt is a különböző képességenként kell nézni lovunk képességpontjait. Azonban ha minden áron a lovak átlagos összképességét szeretnénk alapul venni, akkor azt mondhatjuk, hogy ezek a versenyek általában 1500-1700 képességpontról indulnak (azonban ezeket nyilván hamar "elkapkodják"). A 2000+ -os összképességű lovakkal pedig már egész sok bokrétás versenyt találhatsz.

A mindenkori minimum értékeket megtudhatod, ha megnézed a min. 75% feletti presztízzsel rendelkező, de legalacsonyabb presztízsű verseny képességlimitét. Az adott verseny által megszabott képességtípusban kell az adott verseny által megszabott képességgel rendelkeznie a lónak.
Ehhez lépj a Teljesítmények → Legjobb lovardák → A legjobb versenyek rangsorolásának megtekintése oldalra. Itt nyitogasd le a kívánt versenytípus dobozát addig, hogy elérd a legalacsonyabb, de még 75%-nál magasabb presztízzsel rendelkező versenyt. Ha megvan, kattints a verseny nevére. A megjelenő oldalon lévő adott képességre vonatkozó minimum képességszint lesz az a képességminimum, amivel a lovadnak rendelkeznie kell ebben a képességtípusban ahhoz, hogy az adott versenytípusban bokrétás versenyre leljen.

Persze, ha lovad csak éppenhogy éri el ezt a szintet, akkor összesen maximum 1-2 bokrétás verseny lesz, amire nevezhet – és kérdéses, hogy ezek mikor lesznek nyitva, továbbá a könnyebb bokrétás versenyeket még hamarabb "elkapkodják", mint a nehezebbeket. Ahhoz, hogy több bokrétás versenyt találhass, ennél az értéknél minél magasabbnak kell lennie lovad adott képességének.

Aktuális minimum képességkövetelmények bokrétás versenyeknél (ez nőhet és csökkenhet is napról napra a versenyek presztízsétől függően), és a körülbelüli bokrétás versenyek száma a különböző versenyágakban:

 • Galopp: 485 galopp (70-100 bokrétás verseny)
 • Ügető: 506 ügetés (30-50 bokrétás verseny)
 • Tereplovaglás: 521 állóképesség (100-120 bokrétás verseny)
 • Díjlovaglás: 524 díjlovaglás (40-50 bokrétás verseny)
 • Díjugratás: 525 ugrás (130-150 bokrétás verseny)
 • Hordókerülés: 640 gyorsaság (80-100 bokrétás verseny)
 • Cutting: 640 állóképesség (70-100 bokrétás verseny)
 • Trail class: 580 díjlovaglás (30-50 bokrétás verseny)
 • Reining: 545 galopp (6-9 bokrétás verseny)
 • Western pleasure: 500 ügetés (40-60 bokrétás verseny)

Ezek az adatok csak KÖRÜLBELÜLI képet adnak, de folyamatosan változnak. A mindenkori  pontos értékeket a Teljesítmények → Legjobb lovardák → A legjobb versenyek rangsorolásának megtekintése oldalon nézheted meg.
A lista 2015.04.25-én készült.

Címkék:

Ehhez egy bokrétás versenyen kell részt venned, és megnyerned.

Mitől bokrétás?

A minimum 75% presztízzsel rendelkező versenyek a bokrétás versenyek.
A versenyek listájában színes bokréta jelöli a bokrétás versenyeket, lásd az alábbi képen:


A kezdő lovak számára fenntartott versenyek jelölése egy fehér lófej barna körben: 

Részvétel

A bokrétás versenyek képességszintje már elég komoly, tehát lovad képességének (s ennél fogva genetikájának) magasnak kell lennie ahhoz, hogy egyáltalán elérhetőek legyenek számára a bokrétás versenyek. Ez a képességszint napról napra változik a versenyek presztízse és azok képességlimite függvényében.
Azt, hogy melyik versenyágból mi az aktuális minimum bokrétás képességszint úgy nézheted meg, ha ellátogatsz a TeljesítményekLegjobb lovardákA legjobb versenyek rangsorolásának megtekintése oldalra, és itt megnézed a legalacsonyabb presztízzsel rendelkező, de még mindig 75%-nál nagyobb presztízzsel rendelkező verseny adatlapját, ahol olvashatod, hogy Szükséges szint: X és Y% között pl. galoppban. Az itt található X érték a minimum képességszint ahhoz, hogy az adott versenyágban bokrétás versenyre tudd nevezni lovadat.
Ha az aktuális képességszintre vagy kíváncsi, akkor a fenti módszerrel bármikor megnézheted, de a Milyen képességű ló indulhat bokrétás versenyen? című bejegyzésben bizonyos időközönként frissítem az adatokat.

Győzelem

A bokréta megszerzéséhez nem elég részt venni a bokrétás versenyen. Meg is kell nyerni azt. Volt már példa rá, hogy egy ló 800-1000 képességgel, 0 bónusztétellel nyert bokrétát, de erre rendkívül csekély az esély. Igazán jó esélyeid csak 2100+-os összesített képességponttal rendelkező lóval lesznek (2015 április adat), mely a lehető legtöbb bónuszpontot adó feketepiaci és bónusztétellel rendelkezik, lehetőleg herélt ló legyen, akit élet vizével tréningeztek egy magas képességbónuszt adó lovaglóleckével rendelkező lovardában, és felhőszeletekkel fiatalították.
A legjobb képesség elérése érdekében kövesd a Legmagasabb képesség elérése, illetve a Teljes edzésterv minta – Maximális képesség elérése című cikkekben leírtakat.

Címkék:

Saját lovaid elnyert bokrétáit lovad gondozói oldalán a győzelmeknél láthatod a bokréták oszlopban.


Emellett lovad nyilvános oldalán bárki megtekintheti az elnyert bokrétákat a Bokréták dobozban.

Címkék:

Azon lovak képessége és egészsége, amelyek nem rendelkeznek Bölcsek kövével, 25 éves koruktól kezdve fokozatosan csökken.
Ha a ló továbbra sem kap Bölcsek kövét, akkor megfelelő gondozás mellett is 30-32 évesen meghal.
Azok a lovak, amelyek rendelkeznek Bölcsek kövével 25 éves koruk után sem veszítenek egészségükből és képességükből sem, és örökké élnek.

Címkék:

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan növelheted lovad képességeit, illetve milyen bónusz képességeket adhatsz neki.

Képesség növelése


Csikó létrehozása során

Az első lépés a ló "életében" képességei növeléséhez az, hogy mindkét szülője +100 BLUP-pal rendelkezzen. Ebben az esetben a csikó kap valamennyi vele született képességet. Érdemes minél magasabb GP-s szülőket fedeztetni, ugyanis minél magasabb a GP-jük, annál több lesz a csikó vele született képessége. Továbbá lényeges, hogy a csikó anyja rendelkezzen Aphrodité könnyeivel a fedeztetés előtt, mert ez 50%-kal megnöveli a csikó vele született képességeit.

Csikójáték

A csikóval 8 hónapos és 1 év 4 hónapos kora között játszhatsz, és ezzel a játékkal tovább tudod növelni képességeit. A csikójátékkal maximálisan +60 képességpont növelés érhető el.
Ha pontosan követed a Helyes csikójáték mintát, akkor minden bizonnyal eléred ezt a +60 képességpontot.

Tréning, kilovaglás, versenyek

A "felnőtté válást" követően lovadat tréningezheted, és kilovagolhatsz vele. A különböző tréningek, illetve a különféle típusú kilovaglások - erdőbe (díjlovaglás, galopp, ugrás képességeket fejleszti) és/vagy hegységbe (gyorsaság, állóképesség, ügetés képességeket fejleszti) - a ló más-más képességéhez adnak pontokat.
3 éves korát követően versenyezhetsz lovaddal, ezzel is tudod növelni képességeit. A különböző versenytípusok különböző képességekhez adnak hozzá pontokat. Azt, hogy melyik verseny a ló mely képességéhez az pontot, legkönnyebben úgy tudod megnézni, hogy a ló adatlapján rákattintasz a versenyre, és a megjelenő oldalon fent egy kis táblázatban láthatod, hogy lovad mely képességei fogják befolyásolni a verseny menetét.

Azt, hogy lovad mely képességéhez és hány képességpontot kapott egy adott versenyen való részvételért, lovad profil oldalán, az Előzmények dobozban láthatod.

Mind a tréninggel, mind a kilovaglással, mind a versenyekkel szerezhető képességpontok végesek. Ha azt látod, hogy lovad egyáltalán nem kap már képességpontot az adott tevékenységért, akkor azt már nem érdemes tovább csinálni. Ezt a tréning és a kilovaglás esetén akkor láthatod, mikor kiválasztod az időtartam hosszát (utólagosan az Előzmények szekcióban is megtekintheted), a versenyek esetén csak utólag tudod ezt megnézni az Előzmények dobozban.

Lovaglóleckék

Lovad képességeit 25 éves koráig lovaglóleckékkel is növelheted. Minél magasabb egy lovardában a lovaglóleckék ára, annál több képességpontot kap lovad egy lecke során. Azt, hogy hány equus-os lovaglólecke ár mellett pontosan mennyi képességpontot kap lovad egy lecke alkalmával itt megtekintheted:

◆ 40 equus = +0,226 képességpont
◇ 41 equus = +0,227 képességpont
◆ 42 equus = +0.229 képességpont
◇ 43 equus = +0.230 képességpont
◆ 44 equus = +0,231 képességpont
◇ 45 equus = +0,232 képességpont
◆ 46 equus = +0,233 képességpont
◇ 47 equus = +0,234 képességpont
◆ 48 equus = +0,235 képességpont
◇ 49 equus = +0,236 képességpont
◆ 50 equus = +0,237 képességpont
◇ 51 equus = +0,239 képességpont
◆ 52 equus = +0,240 képességpont
◇ 53 equus = +0,241 képességpont
◆ 54 equus = +0,243 képességpont
◇ 55 equus = +0,244 képességpont
◆ 56 equus = +0,245 képességpont
◇ 57 equus = +0,246 képességpont
◆ 58 equus = +0,247 képességpont
◇ 59 equus = +0,249 képességpont
◆ 60 equus = +0,250 képességpont

Bónusz képességek


Feketepiaci és bónusztételek

Számos Feketepiaci termék és Bónusz tétel létezik, amelyekkel bónuszpontokat kaphat képességéhez a lovad. Ezek a bónuszok nem magához a képességhez adódnak hozzá (tehát nem látod alapból a képességek táblázatban), hanem az egyes képesség csillagjai fölé vidve a kurzort tekintheted meg

Bónuszokat adó...

Felszerelés

A megfelelő lószerszámokkal tovább növelheted lovad bónuszait. Azt, hogy egy adott nyereg, kantár, fülvédő, lábszárvédő vagy nyeregalátét mely képességből mennyi bónuszpontot ad lovadnak mindig megtekintheted, ha rákattintasz az adott szerszám nevére.

Szín bónusz

Ha azonos színű fülvédőt, lábszárvédőt és nyeregalátétet teszel lovadra, akkor megkapja a Szín bónuszt, amely lovad mind a 6 képességéhez +2 bónuszt ad.

Egyéb bónuszok

 • Bokszban talált tárgyak: A bokszban talált Fésű +4 Állóképesség és +4 Gyorsaság, az Patakaparó pedig +8 Díjlovaglás bónuszt ad lovadnak.
 • Lovarda bónusz: Ha lovad regisztrálva van egy lovardában, az önmagában ad neki úgynevezett lovarda bónuszt galoppban, ügetésben és ugrásban. Ezen bónusz értéke a lovarda presztízsétől függ, és 1-11 közötti értéket vehet fel.

Kasztrálás

A kasztrált (vagyis herélt) lovak +8 Állóképesség, +8 Gyorsaság és +4 Díjlovaglás bónuszt kapnak.


Összesítve az alábbi bónuszokat kaphatja meg a lovad (5. elem esetén az elem függvényében változó; illetve - mint már írtam - a nyereg, kantár, fülvédő, lábszárvédő, nyeregalátét adta bónusz az adott lószerszám minőségétől függ).

Címkék:

1. oldal / 3

Gyorslinkek

Bejelentkezés

Facebook – a hírhordozó

Ha értesülni szeretnél minden új hírről és cikkről, valamint a cikkekben történt frissítésekről, akkor KÖVESD (ne csak "Tetszik"-eld, kövesd) a HunHowrse Facebook oldalát. Így abszolút minden újdonságról értesítőt kapsz.
Ehhez a FB oldalon kattints a "Tetszik" gombra, majd vidd vissza az egeret a "Tetszik" gomb fölé, és az "Értesítések" blokkban kattints "Az összes bekapcsolása" opcióra.

 
 
 
 
 

Legutolsó hozzászólások

Cheap nike running shoes outlet https://www.runnersproshop.com/
Na ne...akkor a lovam benne volt a top százban nagydíjon? Én ezt nem hiszem el! Most már rájöttem, h...

Bemutatókészítés

 
 
Copyright© 2012 HunHowrse | createdy by: melvicia
A weboldalon található cikkek a HunHowrse tulajdonát képezik. Ellopni vagy sajátodként feltűntetni szigorúan tilos.
A weboldal semmilyen része sem áll kapcsolatban ~HunHorse6 felhasználónevű játékossal, vagy bármelyik más moderátorral, illetőleg a Howrse magyar vagy külföldi szerkesztőségével.

A weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassa.

Ennek elfogadásával beleegyezel a cookie fájlok teljes weboldalon történő használatába.

Elfogadom